FAQs Merchant

Lihat FAQs Pekerja  

Bagaimana saya boleh bermula?

Daftar akaun dengan kami hanya mengambil masa 1 minit sahaja. Anda juga boleh mendaftar menggunakan akaun Google atau Facebook yang hanya mengambil masa 30 saat sahaja.


Apakah perbezaan antara kerja part time dan kerja gig?

Di platform kami, kami mentakrifkan "gig" sebagai tugas jangka masa pendek untuk satu kali yang biasanya berlangsung dari satu hingga tiga minggu. Contoh kerja gig mungkin termasuk menguruskan acara pada hujung minggu atau membantu promosi jualan semasa cuti sekolah.

Dari sisi kerja "part-time" pula adalah pekerjaan yang lebih kerap yang memerlukan pekerja untuk hadir pada hari tertentu setiap minggu untuk jangka masa panjang, biasanya lebih dari sebulan. Kebiasaannya, pekerjaan part-time mempunyai pekerja hadir setiap hujung minggu semasa waktu makan tengahari atau malam di mana perniagaan biasanya paling sibuk.


Bagaimana saya boleh mencari pekerja untuk perniagaan saya?

Anda mempunyai dua pilihan untuk mencari dan memulakan proses pengambilan pekerja: QuickPost atau Invite2Work . Kedua-dua cara ini akan membantu anda mencari pekerja yang anda perlukan untuk syif anda.


Apakah QuickPost?

Dengan menggunakan QuickPost, anda boleh mencipta iklan pekerjaan yang standard. Sistem padanan pintar kami kemudian akan mengenal pasti pekerja yang sesuai untuk pekerjaan tersebut dan memberi motivasi kepada mereka untuk memohon. Selain itu, kami juga akan menyenaraikan pekerjaan anda di dalam senarai umum di aplikasi kami untuk mendapatkan lebih banyak pendedahan.


Apakah perbezaan antara QuickPost dan portal pengiklanan jawatan kosong lain di pasaran?

Terdapat dua perbezaan utama yang membezakan kami:

  1. Platform kami secara eksklusif memberikan fokus pada kerja part-time dan pekerjaan gig di dalam industri F&B dan Retail.
  2. Kami telah meringkaskan proses untuk membuat iklan jawatan kosong tanpa perlu menjelaskan deskripsi kerja yang panjang. Sebaliknya, kami telah menyenaraikan tugas yang paling umum diperlukan untuk pekerjaan part-time atau gig di industri F&B dan Retail. Anda hanya perlu memilih tugas yang diperlukan dengan sentuhan skrin sahaja.


Berapa lama iklan kerja saya akan disiarkan?

Apabila anda membuat iklan jawatan kosong, anda akan diminta untuk menentukan tarikh mula bagi pekerja bermula bekerja dengan anda. Iklan akan kekal aktif selama 14 hari selepas tarikh mula yang ditetapkan, memberi anda masa yang mencukupi untuk mencari pekerja untuk kerja tersebut.


Apakah Invite2Work ?

Dengan Invite2Work, anda tidak perlu menunggu pekerja untuk memohon iklan kerja anda, anda mempunyai pilihan untuk mencari dan menjemput pekerja idaman secara proaktif untuk bekerja dengan anda. Kaedah ini boleh menjadi sangat berkesan untuk kerja sementara dan gaya gig yang diperlukan dengan kadar segera. Pekerja lebih cenderung memberikan respons yang positif kepada permintaan kerja secara langsung daripada merchant, memudahkan proses carian pekerja dengan cepat.


Bagaimana anda dapat memastikan saya mendapatkan pekerja yang tepat untuk syif saya?

Perbezaan utama antara kerja part-time/gig dan kerja full-time ialah part-time/gig kebiasaannya bekerja pada hari dan waktu tertentu apabila mereka ada masa terluang. Untuk memenuhi keperluan pasaran, platform kami membolehkan pekerja memilih ketersediaan masa mereka yang menunjukkan bila mereka mempunyai masa untuk bekerja. Setelah kami tahu bila mereka tersedia, algorithm kami akan dipadankan dengan masa syif anda. Ia menjadikan lebih mudah untuk merchant mencari pekerja yang tersedia pada masa yang diperlukan.


Bila saya boleh berhubung dengan pekerja untuk mempersiapkan mereka untuk kerja?

Anda boleh mula menghubungi pekerja melalui perkhidmatan mesej dalam aplikasi pada peringkat berikut:

  • QuickPost – Setelah anda menerima permohonan pekerja untuk kerja tersebut.
  • Invite2Work – Setelah pekerja menerima jemputan anda untuk bekerja dengan anda.

Anda boleh berhubung secara langsung dengan mereka, berbincang butiran kerja, mempersiapkan mereka untuk kerja dan menjawab sebarang persoalan yang mereka ingin tahu. Ini membolehkan urusan kerja antara merchant dan pekerja berjalan dengan lancar.


Bagaimana saya membayar gaji kepada pekerja?

Kebanyakan pekerja lebih suka dibayar secara langsung oleh merchants dalam bentuk tunai selepas habis kerja, ini adalah kaedah pembayaran yang kami gunakan untuk platform kami. Walau bagaimanapun, merchants dan pekerja boleh menentukan kaedah pembayaran lain seperti pemindahan ke bank atau aplikasi TnG. Kaedah pembayaran boleh dibincangkan dan dipersetujui secara langsung antara merchant dan pekerja.


Siapakah pekerja part-time dan gig dalam database anda?

Platform kami mempunyai ahli yang pelbagai termasuk pelajar, ibu bapa yang tidak bekerja, pesara dan sesiapa yang ingin mendapatkan pendapatan tambahan. Walaupun mereka datang dari latar belakang yang berbeza, mereka semua mempunyai keperluan yang sama untuk bekerja secara fleksibel. Samada untuk menyeimbangkan pelajaran, tanggungjawab menjaga orang tersayang, atau hobi dan minat peribadi, ahli-ahli kami berupaya untuk bekerja mengikut syarat dan jadual mereka sendiri.


Adakah anda menyediakan pekerja berkemahiran?

Platform kami direka khusus untuk menumpukan kepada kerja part-time dan gig yang biasanya memerlukan kemahiran sederhana hingga sederhana tinggi dalam sektor F&B dan Retail. Bagi pekerja yang berkemahiran, kami mencadangkan majikan untuk mempertimbangkan mereka untuk bekerja secara sepenuh masa. Walaupun kami tidak membatasi jenis pekerjaan yang boleh diposkan di platform kami, kami pakar dalam menyediakan proses yang mudah untuk mencari dan menggaji pekerja part-time dan gig. Sekiranya anda mencari pekerja berkemahiran, jawatan sepenuh masa mungkin menjadi pilihan yang lebih sesuai.


Bolehkah saya menawarkan pekerja part-time dan gig yang saya upah melalui platform anda untuk bekerja sepenuh masa untuk saya?

Ya, anda boleh menawarkan pekerja part-time dan gig untuk bekerja sepenuh masa dengan anda. Sebenarnya, kami menggalakkan majikan untuk mempertimbangkan pilihan ini kerana ia dapat menyediakan lebih banyak kestabilan dan pendapatan untuk ahli kami. Anda boleh membincangkan kemungkinan ini dengan pekerja secara langsung dan melihat sama ada mereka berminat untuk bekerja sepenuh masa dengan anda. Akhirnya, terpulang kepada pekerja untuk memutuskan sama ada mereka ingin mengambil peranan sepenuh masa atau terus bekerja secara part-time atau gig.


Berapa kos untuk penggunaan ini?

Pada masa ini, portal aplikasi kami adalah percuma dan tidak mempunyai sebarang polisi. Kami tidak mengenakan sebarang bayaran untuk mengiklankan pekerjaan, mengambil pekerja, atau menggunakan platform kami. Matlamat kami adalah untuk memudahkan majikan untuk mencari pekerja part-time dan gig tanpa sebarang kos tambahan. Walau bagaimanapun, kami mungkin memperkenalkan bayaran atau yuran di masa hadapan untuk ciri-ciri atau perkhidmatan tambahan. Kami akan memberitahu pengguna kami terlebih dahulu jika ada perubahan pada model harga kami.


Apakah yang perlu saya lakukan jika tiada sesiapa memohon atau menerima jemputan saya?

Jika tiada sesiapa yang memohon atau menerima jemputan anda, berikut adalah beberapa perkara yang anda boleh cuba:

  • Semak semula iklan kerja atau jemputan anda: Pastikan penerangan kerja adalah jelas dan telah memberikan maklumat yang mencukupi mengenai kerja tersebut, termasuk kadar gaji, lokasi dan keperluan kerja.
  • Laraskan kadar gaji anda: Jika anda merasa kadar gaji per jam mungkin terlalu rendah, pertimbangkan untuk menaikkan kadar gaji bagi menjadikan kerja tersebut lebih menarik kepada pekerja.
  • Kembangkan capaian anda: Cuba mengiklankan kerja anda dalam kategori yang berbeza atau menambah lebih banyak butiran mengenai kerja tersebut untuk meningkatkan pendedahan.
  • Hubungi sokongan: Jika anda telah mencuba semua perkara di atas dan masih mengalami kesulitan dalam mencari pekerja, hubungi pasukan sokongan kami untuk mendapatkan bantuan. Mereka mungkin dapat memberikan lebih banyak tips atau membantu anda memperbaiki iklan kerja anda untuk menarik lebih ramai pekerja. .


Siapa yang berada di latar belakang DoWork?

DoWork ditubuhkan oleh sebuah pasukan individu dari pelbagai generasi, termasuk Gen Z, Y, dan X. Kami adalah kumpulan individu yang ingin membantu rakyat Malaysia mencari peluang pekerjaan yang sesuai dengan ketersediaan dan keperluan mereka. Pasukan kami berdedikasi untuk menyediakan platform yang menghubungkan merchant dengan pekerja part-time dan gig, ia menjadikannya lebih mudah bagi kedua-dua pihak mencari dan mengambil pekerja yang sesuai untuk kerja tersebut.

Kenali lebih lanjut tentang kami.