Bagaimana saya boleh bermula?

Daftar akaun dengan kami hanya mengambil masa 1 minit sahaja. Anda juga boleh mendaftar menggunakan akaun Google atau Facebook yang hanya mengambil masa 30 saat sahaja.


Saya perlu melalui proses onboarding?

Tidak, kami adalah platform pekerjaan dan bukan agensi. Oleh itu, tiada yuran penyertaan atau proses onboarding yang lama.


Bagaimana saya dapat mencari pekerjaan yang saya inginkan?

Langkah awal untuk menggunakan platform kami adalah dengan melalui bahagian "Kerja Kini", yang menampilkan senarai peluang pekerjaan untuk part-time dan gig yang sedang mencari pekerja. Dari sana, anda dapat menapis senarai pekerjaan berdasarkan jadual syif, jenis pekerjaan, dan kadar pembayaran yang sesuai dengan preferensi anda. Ini membolehkan anda mencari peluang pekerjaan dengan cepat dan mudah mengikut kesesuaian masa ketersediaan anda dan kemahiran anda.


Apakah perbezaan antara kerja part-time dan gig?

Di platform kami, kami mentakrifkan "gig" sebagai tugas jangka masa pendek untuk satu kali yang biasanya berlangsung dari satu hingga tiga minggu. Contoh kerja gig mungkin termasuk menguruskan acara pada hujung minggu atau membantu promosi jualan semasa cuti sekolah.

Dari sisi kerja "part-time" pula adalah pekerjaan yang lebih kerap yang memerlukan pekerja untuk hadir pada hari tertentu setiap minggu untuk jangka masa panjang, biasanya lebih dari sebulan. Kebiasaannya, pekerjaan part-time mempunyai pekerja hadir setiap hujung minggu semasa waktu makan tengahari atau malam di mana perniagaan biasanya paling sibuk.


Apakah yang perlu saya lakukan untuk mula memohon?

Untuk memulakan permohonan kerja di platform kami, langkah pertama adalah dengan mencipta profil dengan memberikan maklumat yang diperlukan tentang diri anda. Setelah profil anda lengkap, anda boleh memohon pekerjaan yang menarik minat anda. Adalah penting untuk memastikan profil anda menggambarkan diri anda dengan tepat seperti kemahiran, pengalaman, dan ketersediaan anda, kerana maklumat ini digunakan untuk memadankan anda dengan peluang pekerjaan yang sesuai. Selain itu, mempunyai profil yang lengkap dapat membantu majikan memahami siapa anda dan mengapa anda adalah pilihan yang tepat untuk pekerjaan itu, ia akan meningkatkan lagi peluang anda dipilih untuk bekerja.


Bolehkah saya menentukan bila saya ingin bekerja?

Tentu saja! Anda dapat menentukan ketersediaan dan jadual waktu kerja yang diinginkan dalam profil anda di platform kami. Informasi ini boleh memudahkan padanan anda dengan peluang pekerjaan yang sesuai dengan jadual dan preferensi anda. Anda juga dapat menentukan jenis pekerjaan yang lebih disukai, seperti pekerjaan part time (reguler) atau gig (satu kali). Algoritma yang dipadankan mempertimbangkan semua informasi ini untuk memberikan anda peluang kerja yang relevan sesuai dengan keperluan anda.


Apakah Invite2Work ?

Jika anda mengemaskini profil anda di platform ini, merchants berpotensi mencari pekerja berdasarkan ketersediaan dan preferensi kerja anda. Kemudian menjemput anda untuk bekerja jika mereka berpendapat anda adalah calon yang sesuai. Anda akan menerima pemberitahuan tentang jemputan tersebut dan boleh meninjau butiran kerja sebelum memutuskan sama ada menerima atau menolak tawaran tersebut.


Bolehkah seseorang mengakses informasi kontak saya melalui Invite2Work?

Untuk melindungi privasi anda, nama dan maklumat peribadi tidak akan dipaparkan dalam daftar umum. Jika Anda memutuskan untuk menerima jemputan untuk bekerja, barulah kami akan memaparkan nama anda kepada mereka.


Apa yang akan berlaku selepas saya menerima pekerjaan dari iklan kerja atau terima jemputan untuk bekerja dari merchant?

Setelah anda diterima untuk bekerja atau menerima jemputan untuk bekerja dari merchant, anda boleh berkomunikasi secara langsung dengan merchant menggunakan perkhidmatan mesej di dalam aplikasi kami. Ini membolehkan anda untuk berbincang dengan lebih detail tentang pekerjaan anda atau mengajukan pertanyaan kepada merchant ataupun hanya mengucapkan hello. Setelah Anda berkomunikasi dengan merchant, anda dapat bersiap sedia untuk memulakan kerja.


Bolehkah saya berbincang dengan merchant sebelum memulakan syif saya?

Boleh, pada masa yang sama, anda boleh menghubungi merchant melalui perkhidmatan mesej di dalam aplikasi atau menerusi panggilan dengan mereka.


Bagaimana saya dibayar untuk pekerjaan saya?

Kebiasaan, untuk pekerja part-time atau gig dalam industri sektor makanan dan minuman atau retail, anda akan menerima pembayaran dalam bentuk tunai setelah syif kerja tamat. Namun, jenis pembayaran lain seperti pemindahan ke bank atau aplikasi TnG juga disediakan dengan berbincang terus dengan merchant. Jenis pembayaran ini boleh ditentukan dengan berbincang antara pekerja dan merchant.


Adakah DoWork mendapat komisen dari sebahagian gaji saya?

Di DoWork, kami percaya bahawa anda harus menerima pembayaran gaji penuh untuk pekerjaan yang anda lakukan. Oleh kerana itu, kami tidak memotong komisen apa pun dari gaji anda. Gaji dan kadar per jam yang tertera dalam daftar pekerjaan adalah jumlah yang akan anda terima untuk pekerjaan anda dan kami tidak mengurangi biaya tambahan dari gaji anda.


Bagaimana DoWork menjana pendapatan?

Pada masa ini, DoWork adalah percuma untuk semua merchant yang menggunakannya. Walau bagaimanapun, di masa hadapan kami merancang untuk menjana pendapatan dengan mengenakan yuran kepada merchant untuk iklan kerja atau jemputan yang dihantar kepada pekerja. Sila ambil perhatian bahawa kami tidak akan sesekali mengenakan apa-apa bayaran yuran kepada pekerja seperti anda. Tidak sekarang dan tidak akan pernah. .


Siapakah senarai merchant yang terdapat dalam aplikasi ini?

Merchants yang tertera dalam senarai pekerjaan majoriti berasal dari sektor F&B dan Retail. Merchant kami bervariasi dari korporasi besar hingga bisnes kecil yang dioperasikan oleh pemiliknya sendiri.


Adakah semua pekerjaan ini benar-benar ada?

Ya, semua iklan pekerjaan dan jemputan kerja di platform kami adalah sah dan disahkan oleh pasukan kami. Kami mengambil langkah berjaga-jaga untuk mencegah sebarang aktiviti penipuan atau scam, dan kami mempunyai prosedur untuk menyiasat mana-mana kerja atau merchant yang mencurigakan. Sekiranya anda terbabit dengan sebarang kerja atau merchant yang mencurigakan, sila hubungi kami dengan segera di sophie@dowork.my.


Siapa yang berada di latar belakang DoWork?

DoWork ditubuhkan oleh sebuah pasukan individu dari pelbagai generasi, termasuk Gen Z, Y, dan X. Kami adalah kumpulan individu yang ingin membantu rakyat Malaysia mencari peluang pekerjaan yang sesuai dengan ketersediaan dan keperluan mereka. Pasukan kami berdedikasi untuk menyediakan platform yang menghubungkan merchant dengan pekerja part-time dan gig, ia menjadikannya lebih mudah bagi kedua-dua pihak mencari dan mengambil pekerja yang sesuai untuk kerja tersebut.